Министерство на финансите предвижда рекорден дефицит догодинаАктуализация на бюджета за тази

...
Министерство на финансите предвижда рекорден дефицит догодинаАктуализация на бюджета за тази
Коментари Харесай

Актуализация на бюджета за тази година е невъзможна

Министерство на финансите планува рекорден дефицит догодина

" Актуализация на бюджета за тази година е невъзможна поради липса на преизпълнение на приходите, а дупката в бюджета следващата година ще нарасне рекордно над 11 милиарда лева ", заяви служебният финансов министър Росица Велкова, която показа прогнозата за макрорамка на държавните разходи през 2023 година Тя предизвести, че в случай че не се извършат промени в данъчната политика и преструктуриране на разноските, " сме застрашени от свръхдефицит ", предава.

Според прогнозите на финансовото министерство за идната година, план-сметката на страната планува недостиг от 11,4 милиарда лева или 6,8% от Брутният вътрешен продукт. Заложеният растеж е от 2,2 на 100 от Брутният вътрешен продукт. А инфлацията е планувана със забавени темпове и да доближи до равнища от 5,8 на 100 поради намаленото ползване предвид на международната рецесия.



фотография Българска национална телевизия

" Основният растеж в разноските за идната година са обществените и здравноосигурителните заплащания, пенсиите и заложените средства за финансови поправки и строителство. Така плануваните заплащания не дават опция за усъвършенстване и преструктуриране на средствата в бюджета ", твърди Росица Велкова.

" По отношение на прогнозите, които представихме, те са създадени на минимална работна заплата, която е настояща сега, преведена в целогодишен размер. А пенсиите са създадени въз основата на правилото, което бе признато в Кодекса за обществено обезпечаване с 12% индексация от 1 юли 2023 година ", изясни Росица Велкова - длъжностен министър на финансите.

Въпреки прогнозата за 166,6 милиарда лева БВП, се обрисува дупка в бюджета от над 11 милиарда лева, предизвести Велкова.

" Ако не се подхващат дейности от постоянното държавно управление за смяна в данъчната политика, в разходната политика, преструктуриране на разноските, доста елементарно бихме стигнали до процедура на свръхдефицит и надлежно ще се отдалечим от задачата на 1 януари 2024 година - еврозоната ", разяснява Велкова.

Въпреки прогнозите за липса на запаси и остатъци в хазната до края на тази година, Велкова успокои, че пари за обезщетения на бизнеса поради скъпия ток ще има.

" Небитовите консуматори на електрическа енергия, компенсацията им е обезпечена с актуализацията на държавния бюджет. През август им бе изплатена компенсацията за юли - 650 млн. лева, а през септември - компенсацията за август. Този механизъм ще работи до края на годината. Той би могъл да работи по този метод и през идната година, по който е структуриран и работи през актуалната година ", сподели още финансовият министър.

Служебният финансов министър уточни, че се създават няколко сюжета за бюджета през 2023 година, които ще бъдат показани на постоянния кабинет, с цел да не се изтърван периодите за приемане на бюджета.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР